Środki ochrony roślin przed szkodnikami

pestycydy

W dzisiejszych czasach dziedziny takie jak rolnictwo, ogrodnictwo czy przemysł żywieniowy często chronią swoje produkty przed różnego rodzajami organizmami szkodliwymi. Najbardziej ogólnym pojęciem określającym środki do ochrony to pojęcie pestycydów. Pestycydy stosowane w ogrodnictwie dzielimy ze względu na kierunek ich zastosowania. Zaliczamy do nich : zoocydy ( zwalczanie szkodników zwierzęcych), fungicydy ( środki zwalczające choroby powodowane przez grzyby), bakteriocydy ( środki bakteriobójcze), herbicydy ( środki chwastobójcze) oraz atraktanty i repelenty. Zaliczamy do nich również regulatory wzrostu, które stymulują bądź hamują czynności życiowe roślin tj. defolianty, desykanty i defloranty.

Pomimo tego, że pestycydy wykazują wysoką skuteczność w walce ze szkodnikami, warto unikać styczności z nimi. Mycie produktów spożywczych powoduje pozbycie się tylko części pestycydów. Nie należy jednak rezygnować ze zdrowej diety bogatej w warzywa i owoce, gdyż korzyść z witamin w nich zawarta jest większa niż szkodliwość pestycydów. Najmniej szkodliwych substancji zawierają cebula, kukurydza, ananas oraz awokado. Dobrym wynikiem może się również pochwalić kiwi, kapusta, arbuz, grejpfrut i pieczarki. Te produkty mają stosunkowo najmniej pestycydów.

Niestety, przemysł spożywczy nie ma zamiaru zrezygnować z używania pestycydów. My jako konsumenci mamy bardzo nikły wpływ na to ile substancji chemicznych spożywamy. Pozostaje nam unikać produktów najbardziej szkodliwych oraz zawsze pamiętać o zasadach higieny.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.